Zamieszczone przez Batrek
Słaby poziom sygnału wyjściowego
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
-
Mam pytanko ...
wszyscy użytkownicy systemu phase PCS 165.20 twierdzą, że głośniki grają rewelacyjnie...
U mnie podpięte one są pod radio Kenwood 5031 (4*50W Mosfet) (skala głośności w tym radiu jest do 35) i odczuwam , że nie jest to jakieś specjalne cudo muzykalności.. (tzn grają całkiem cicho)
Nie musze dodawać , że głośniki zamontowałem w panelach mdf, drzwi wytłumione, oraz polaryzacja głośników jest właściwa. Akceptowalny dość głośny poziom sygnału pojawia się przy wysterowaniu potencjometru do 3/4 skali. Porównująć ten zestaw do poprzedniego który posiadałem tj. Pionieer 6000 + głośniki Infinity Reference 655i podobny efekt głośności osiągnąłem przy połowie wysterowania albo nawet mniej...
Obydwa systemy porównałem przy najbardziej liniowym wysterowaniu parametrów equalizera (Bas - 0, Mid - 0, Tre - 0), Aha jeszcze jedno MP#3 gra jeszcze ciszej niż zwykła płyta audio.
Moje przypuszczenia padają na :
- phase muszą grać pod zewnętrznym wzmacniaczem...(pod radiem grają płasko)
- być może uszkodzona jest zwrotnica
- usterka elektroniczna w radiu
- nieliniowe narastanie charakterystyki mocy w Kenwodzie
posiadacie jakieś inne przypuszczenia ? :|
I co zrobić aby to poprawić ? Bo narazie to nie jestem zadowolony z tego mojego HI FI i nie wiem gdzie szukać przyczyny? Niby sprawdzone komponety a efekt marny (Phase mają pasmo przenoszenia od 34 hz i jakoś tego nie odzwierciedlają. :diabelski_usmiechSpoko loko lusi sponton
-
-
Kurczę - właśnie zaczynam zabudowę na DOKłADNIE takim samym Kenwoodzie i również na Phase'ach PCS 165.20...
Z tą jednak różnicą , że mam wzmacniacz Ground Zero i liczę ,że takich objawów nie będzie... Ale IMO - nawet na samym radiu powinno być akceptowalnie... Ale to IMO - takie wrażenia odsłuchowe zawsze są subiektywne.Wałcz - Poznań -Wrocław - miasta partnerskie :-)
Komentarz
-
-
Nastar
czekam na Twoje relacje po montażu....
Jeśli masz możliwość to zrób odsłuch przynajmniej chwilowy bez wzmacniacza..
[ Dodano: Pon 02 Paź, 06 09:43 ]
Nexus fotkami niestety nie dysponuje ...
ale większe otwory zrobiłem z maty APP złożonej podwójnie (klejem do środka) i profilowanej na gorąco opalarką, a całą resztę matami dekarskimi Soudaband. Panele MDF były montowane wg. zaleceń producenta (www.powe.pl) Przewody wewnątrz tapicerki owinięte taśmą parcianą i przyciągnięte do poszycia blachy spinkami plastikowymi.
Zanim założyłem tapicerkę słuchałem całości czy gdzież nie dmucha, jest szczelne oraz czy coś nie drży.
Naprawdę przyłożyłem się do tego wytłumienia jak mogłem. poświęciłem sobie na to spokojnie 2 pełne dni.
Być może odsłuch który posiadam to tylko moje subiektywne odczucie, albo za dużo wymagam od tego zestawu :diabelski_usmiech
Najbardziej martwi mnie że jeśli chce głośno posłuchać muzyki to gałkę regulacji głośności musze wysterować do 3/4 skali :?Spoko loko lusi sponton
Komentarz
-
-
Coś w tym jest... Ale raczej "wina" leży po stronie charakterystyki wzrostu mocy (głośności) z radia... Mam takie same odczucia - z początku słaby przyrost głośności i dopiero przy ok. 27-28 na skali zaczyna być przyjemnie.
Nie jest to IMO jakaś wielka wada i raczej wymaga przyzwyczajenia niż leczenia :P
Jestem na etapie "wygrzewania" moich Phase'ów więc na max na razie nie kręcę...Wałcz - Poznań -Wrocław - miasta partnerskie :-)
Komentarz
-
Komentarz